1. KEDLEN

 

Kedlen er måske den mest simple del af et destillationsapparat, men ikke desto mindre er det ofte den der volder mest besvær.
Ikke blot er anskaffelsen ofte et stort problem, men der også mange problemer vedrørende tætning mellem låg og kedel, mellem kedel og evt. varmelegme, og mellem låget og kolonnerøret.
Som kedel kan næsten enhver lukket metalbeholder bruges, det eneste krav er at den enten skal kunne stå på en kogeplade (flad bund), eller at det skal være muligt at installere et varmelegme inden i den. Desuden skal den helst være meget bred i forhold til højden, en tom acetylen-flaske er altså ikke særligt velegnet. Kedlens rumindhold, og dermed den endelige størrelse af apparatet, er helt op til den enkeltes skøn og pladsforhold, men medmindre man har et helt abnormt alkoholforbrug, så skulle en kedel på 10-30 liter være tilstrækkeligt.

Da den mest effektive opvarmning sker ved hjælp af et indvendigt varmelegme, så anbefaler jeg at et sådant anskaffes. Varmelegmet, der kan komme fra en udrangeret opvaske- eller tøjvaskemaskine, monteres som regel i gennem et lille hul der bores i siden af kedlen. Hullet skal være så tæt på kedlens bund som muligt, for at undgå et koldt termisk lag under varmelegmet.
Til en 25 liters kedel burde et varmelegme på 5000 watt være rigeligt, men mindre kan naturligvis gøre det. Det tager ca. 50 minutter at opvarme 12,5 liter vand med et 1800 watt varmelegme i en uisoleret aluminiumskedel (en såkaldt malkejunge).
Er man frit stillet med hensyn til kedelmateriale, er det, hvis man har tænkt sig at anvende et indvendigt varmelegme, en god ide at bruge et syrefast materiale, så som rustfrit stål, da varmelegmet med relativt jævne mellemrum skal afkalkes, og det slider på den gummimuffe, der skal tætne hullet omkring varmelegmet, hvergang det skal afmonteres.
Syntes man at opvarmningen tager lidt for lang tid, hvad der normalt er tilfældet, så kan man med held isolere kedlen med et lag rockwool, der på bedste måde bindes omkring kedlen med en stump snor eller ståltråd, og rockwoolen beklædes igen med et stykke lærred eller lignende.