12. ALTERNATIV RAFFINERING

 

Der findes en alternativ måde at raffinere gærcelleurin på, nemlig den såkaldte frysepose metode.
Fordelen ved at anvende denne metode, er at den ikke kræver nogen særlige nyanskaffelser, og ingen egen arbejdsindsats, i form af konstruktion o.l.
Først brygges en pot rødvin, og i en lille spand, med skrå sider, anbringes en plasticpose, og vin hældes i spanden. Spanden henstilles derefter i fryseren indtil al vinen er frosset. Ved nu at trække den vinfyldte plasticpose op af spanden, prikke lidt huller i bunden af den, og så hænge den til optøning over en anden beholder, kan man "aftø" en alkoholholdig vædske, idet alkoholen med sit lavere smeltepunkt vil dryppe fra før vandet. Adskillensen er ikke særligt god, og kan man ved gentagne nedfrysninger og optøninger, nå op på en koncentration på 40% vol., må det siges at være godt. Bortset fra at metoden er både billig og nem, så smager produktet (forudsat at det laves på vin) faktisk udemærket, og rensning med aktivt kul er som regel ikke nødvendig. Metoden anvendes hovedsageligt i lejligheder og anden social bebyggelse, hvor et destillationsapparat kan risikere at tiltrække for megen opmærksomhed.
Folk der udelukkende anvender denne metode kaldes i flæng for fryseposefolket.