9. TIPS, TRICKS OG ADVARSLER

 

Under destillationen kan man undertiden møde et fænomen der bedst kendes som stødkogning.
For at undgå dette kan man i bunden af kedlen lægge nogen små kantede genstande (Glasskår, småsten eller endog kanppenåle). Hvis man observerer stødkogning, er det klogeste at slukke for kedlen,
VENTE TIL INDHOLDET ER KØLET NED og så hælde småsten i.
Hvis man hælder stenene i før indholdet er tilstrækkeligt koldt, er resultatet kogning i eet enkelt stød, der meget hurtigt tømmer kedlen for et meget varmt indhold. Rent bortset fra at det er yderst ubehageligt at få kogende urinbase i hovedet, så er det også et hulens arbejde at få køkkenet i brugbar stand igen, og få fjernet lugten.
I gamle dage var det almindeligt at fodre grisene med restproduktet fra destillationen, så jeg ser ingen grund til ikke at gøde urtehaven med stadset, hvis man ellers venter til det er koldt, og i øvrigt kan holde lugten ud under vandingen.
Apropos gødning er jeg den lykkelige ejer af en yucca-palme der trives bedst hvis den får skvæt 40% gærcelleurin en gang imellem.